Annulatie jeugdwedstrijden. Trainingen gaan door.

Het bestuur van FC VELDEGEM sluit zich aan bij de open brief van een aantal Westvlaamse provinciale ploegen en nam deze morgen deze beslissingen:

 • Onze jeugd neemt niet meer deel aan de wedstrijden vanaf maandag 26 oktober t.e.m. 7 november. Uit respect voor de ploegen waar we dit weekend nog partij aan geven, laten we die wedstrijden nog doorgaan.
 • We trainen nog 1 keer per week in onze sportbubbels per leeftijdscategorie.
 • 1e ploeg en beloften zullen niet trainen de komende 2 weken.
 • Trainers dragen mondmasker bij de trainingen.

Op 8 november evalueren we de huidige situatie en nemen we opnieuw een beslissing.

Open brief: West-Vlaamse provinciale ploegen trekken aan de alarmbel!

Beste beleidsvoerders van dit land,
Beste voorzitter van Voetbal Vlaanderen,
Geachte Heer Marc Van Craen,

Wij zijn een collectief van ploegen uit eerste provinciale in de provincie West-Vlaanderen en willen toch ook eens ons licht op de huidige toestand laten schijnen. We zijn er ons van bewust dat het nemen van beslissingen in moeilijke tijden geen sinecure is, maar wij voelen dagelijks aan de basis wat de gevolgen van de genomen beslissingen inhouden. En we komen gezamenlijk tot de conclusie dat het onder de maatregelen die nu heersen en in de huidige vorm niet meer mogelijk is om op een verantwoorde manier ook bij de jeugd nog competitiewedstrijden te organiseren. We snappen dat het mentale welzijn van het kind primeert en willen de kinderen zeker niet afsluiten van hun sportbeleving. Sporten moet nog kunnen, maar dan zonder competitiewedstrijden graag. In de praktijk blijkt dat het onmogelijk is om alle wedstrijden nog te laten spelen zoals dat zou moeten. En dat omwille van onderstaande redenen:

1/ De scholen sturen naar de leerlingen die een ‘laag-risico-contact’ hadden een mailing uit waarin staat dat ze 14 dagen moeten wegblijven van hun jeugd- en/of sportvereniging. Ze mogen met het openbaar vervoer wel nog naar school, maar hun hobby beoefenen in open lucht en coronaproof is niet meer toegelaten. De voorbije weken kreeg je dan ook tal van afmeldingen voor trainingen en wedstrijden. Maak de proef op de som en kijk dit weekend zelf maar eens op BBF hoeveel afgelastingen daarop zullen verschijnen. Gezien de stijgende besmettingsgraad (volgens viroloog Steven Van Gucht binnenkort naar 20.000 mensen/dag) zal iedereen binnenkort wel eens een ‘laag-risico-contact’ hebben. Het is en zal in veel gevallen onmogelijk zijn om in het weekend aan een voldoende aantal spelers te komen om de matchen te laten plaatsvinden. We willen ook absoluut vermijden dat besmettingen worden verzwegen om het kind zijn sportmoment niet te ontnemen of een niet-selectie te vermijden.

2/ De weersomstandigheden maken het de komende twee maanden quasi onmogelijk om je op een gezonde manier voor te bereiden op wedstrijden die zonder kleedkamers op verplaatsing worden gespeeld. Op trainingen zijn er nauwelijks momenten waarop kinderen stilstaan, in wedstrijden is dat steevast het geval. Omdat wij er in het belang van alle kinderen op hameren dat ze even veel speeltijd krijgen zijn er quarters waarop ze naast het veld staan. Als je na de match geen mogelijkheden hebt om je te douchen en om je aan te kleden als je doorweekt bent of het ijskoud hebt, krijg je een verhoogd risico op verkoudheden/ziektes.

3/ Er ontstaat voor wedstrijden buitenshuis ook een vervoersprobleem. Het valt ons op dat steeds minder ouders bereid zijn om voor vervoer in te staan als ze ter plekke van elke vorm van sociaal contact (gesloten kantines) verstoken blijven. Waarvoor we uiteraard alle begrip hebben. Het gevolg is dat je met volgepropte auto’s op verplaatsing gaat. Het lijkt ons –
ter bestrijding van een hardnekkig virus – geen goed idee om ruim een uur door te brengen in een dampende auto. Maar vaak kan het niet anders.

4/ Sommige steden en gemeenten verbieden momenteel op eigen initiatief trainingen of sportwedstrijden op hun grondgebied. In dat geval is het uiteraard onmogelijk om daar wedstrijden te laten plaatsvinden en kan je nooit een competitie afwerken. Vandaag kregen we meldingen binnen van De Panne en Ruiselede met de afkondiging van deze maatregelen. Andere gemeenten in onze provincie deden het eerder al en anderen zullen ongetwijfeld volgen.

5/ Als je kijkt naar de vele positieve gevallen in het profvoetbal lijkt het ons al helemaal geen goed idee om op jeugdniveau (waar er niet wordt getest) verschillende bubbels onnodig met mekaar in contact te brengen.

Al deze factoren samen zorgen ervoor dat wij, vrijwilligers in het hele voetbalbestel, de situatie niet langer beheersbaar vinden om op een deftige manier matchen te organiseren.
Wij hopen dat jullie daar begrip voor kunnen opbrengen.

Wij beheren onze clubs al jaren als goede huisvaders en -moeders met het belang van het kind als uitgangspunt. We doen er altijd alles aan om de activiteiten binnen de club niet stil te laten vallen, maar soms noopt de situatie tot drastische maatregelen omdat je merkt dat het virus zich ondertussen overal manifesteert. We voelen dat we nu op een punt staan waarop we deze noodoproep moeten lanceren: Leg alsjeblieft alle competities stil! En geloof ons. Ook wij vinden dat niet fijn, maar het kan nu even niet anders.

We bieden jullie graag een alternatief aan. Stimuleer je clubs om – voor het mentale welzijn van de jeugd – wel nog een paar trainingsmomenten aan te bieden. Twee trainingsmomenten per week bijvoorbeeld. Een echte training en een onderlinge match (eventueel in het weekend) lijken ons een mogelijkheid. Maar uiteraard is het dan nog altijd aan de clubs zelf om te beslissen of ze verder jeugdtrainingen willen, kunnen of mogen organiseren.

Wij schrijven deze open brief met de beste bedoelingen en gaan daarbij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg. De bestrijding van dit virus is de hoogste prioriteit van de samenleving. En daar willen wij aan meewerken.

Respecteer ons Coronaprotocol op de club

 • Mondmasker verplicht (met uitzondering van op het voetbalveld, vanaf 12 jaar).
 • Kantine, kleedkamers en douches blijven gesloten.
 • Spelers brengen hun eigen drinkbus mee.
 • Materiaal moet ontsmet worden. Bij aankomst worden verplicht de handen ontsmet.
 • Ook in tribune hou je 1,5m afstand tussen bubbels. Bepaalde stoelen zijn afgeplakt ter indicatie tussenafstand. Supporters zijn langs de zijlijn en op de tribune toegelaten op voorwaarde dat de toeschouwers een mondmasker dragen en de handen ontsmetten.
 • Kledij zelf wassen.
 • Geen handen geven.
 • Alle toeschouwers – ook die de kantine niet betreden – moeten geregistreerd worden via de QR code aan de inkom of aan de kantine (niet: ouders die kinderen komen afzetten) (cf. protocol sport.vlaanderen).
 • Medewerkers van FC Veldegem zullen u aanspreken bij niet-naleving.
 • Meer info: https://www.voetbalvlaanderen.be/nieuws/impact-van-corona-op-het-competitieweekend-van-24-en-25-oktober-2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s